VOOR PARTICULIEREN EN BEDRIJVEN

10 december, 2023

Onderhoudstips voor jouw scooter in de winter

Wanneer de winter aanbreekt, kan het koude weer een grote impact hebben op je scooter. Om ervoor te zorgen dat je scooter betrouwbaar blijft en goed presteert, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het onderhoud. In dit artikel delen we enkele essentiële tips om je scooter winterklaar te maken en te houden.

Voorbereiding: Batterij, banden, vloeistoffen

Batterij

De batterij van je scooter kan in de winter snel leeg raken door de kou. Zorg ervoor dat de batterij volledig is opgeladen voordat de temperatuur begint te dalen. Overweeg ook om een druppellader te gebruiken wanneer je de scooter niet dagelijks gebruikt. Dit houdt de batterij op peil en voorkomt dat hij leegloopt.

Banden

Controleer de bandenspanning regelmatig. Door de kou kan de luchtdruk in je banden dalen, wat de grip en stabiliteit vermindert. Zorg dat je banden goed opgepompt zijn volgens de aanbevolen specificaties. Overweeg ook winterbanden als je vaak door sneeuw of ijzel rijdt.

Vloeistoffen

Controleer het niveau van de olie, koelvloeistof en remvloeistof. Koud weer kan ervoor zorgen dat vloeistoffen dikker worden, waardoor ze minder effectief zijn. Gebruik indien nodig wintergeschikte vloeistoffen die beter presteren bij lage temperaturen.

 

Tips voor dagelijks gebruik

Starten en opwarmen

Start je scooter een paar minuten voordat je vertrekt om de motor op te warmen. Dit zorgt ervoor dat de olie goed circuleert en de motor soepeler draait. Vermijd abrupt gas geven direct na het starten.

Bescherming tegen het weer

Gebruik een scooterhoes om je scooter te beschermen tegen sneeuw en regen wanneer je hem buiten parkeert. Dit helpt niet alleen om de scooter droog te houden, maar voorkomt ook roestvorming en andere weer gerelateerde schade.

Regelmatig reinigen

Zout en pekel op de weg kunnen corrosie veroorzaken. Spoel je scooter regelmatig af met water om deze stoffen te verwijderen. Droog de scooter goed af om te voorkomen dat water bevriest en schade veroorzaakt.

 

Wat te doen bij langdurige stilstand

Als je van plan bent je scooter langere tijd niet te gebruiken, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om problemen te voorkomen:

  1. Brandstoftank vullen: Zorg ervoor dat de brandstoftank volledig gevuld is om condensatie te voorkomen.
  2. Batterij loskoppelen: Verwijder de batterij en bewaar deze op een warme, droge plaats om ontlading te voorkomen.
  3. Scooter opbokken: Gebruik een bok of standaard om de banden te ontlasten. Dit voorkomt vervorming van de banden.
 

Samenvatting

Goed winteronderhoud is essentieel om je scooter in topconditie te houden tijdens de koude maanden. Door aandacht te besteden aan de batterij, banden en vloeistoffen, en door enkele eenvoudige dagelijkse en langdurige onderhoudstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je scooter betrouwbaar blijft, ongeacht het weer.

Wil je meer weten over onze onderhoudsdiensten of producten die je kunnen helpen bij het winterklaar maken van je scooter? Klik hier en maak vandaag nog een afspraak voor een wintercheck!

HEEFT PROBLEMEN IN DE WINTER
0 %
KAPOTTE ACCU'S IN DE WINTER
0 %
VERLIES BANDENSPANNING
0 %
VERHOGING ONDERHOUDSKOSTEN
0 %
Beoordeel blog