VOOR PARTICULIEREN EN BEDRIJVEN

hoe kies je de juiste scooterhelm banner

18 juni, 2024

Hoe kies je de juiste scooterhelm?

Een goede helm is essentieel voor elke scooterrijder. Niet alleen is het dragen van een helm verplicht, maar het kan ook je leven redden bij een ongeluk. Maar hoe kies je de juiste helm uit het brede aanbod? In dit artikel helpen we je op weg met de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een scooterhelm, zoals pasvorm, veiligheidscertificaten, materiaal en extra functies. Ook geven we tips voor het onderhouden van je helm, zodat je er lang plezier van hebt.

Pasvorm

Waarom een goede pasvorm belangrijk is

Een goed passende helm is cruciaal voor je veiligheid en comfort. Een te grote helm kan verschuiven tijdens het rijden, terwijl een te kleine helm oncomfortabel kan zijn en hoofdpijn kan veroorzaken.

Hoe meet je de juiste maat?

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, net boven je wenkbrauwen en oren. Noteer dit aantal in centimeters.
 2. Probeer verschillende maten: Helmen hebben vaak verschillende pasvormen, dus het is belangrijk om meerdere maten en merken te proberen. De helm moet stevig aanvoelen zonder te knellen.
 3. Controleer de pasvorm: Wanneer je de helm op hebt, moet hij gelijkmatig druk uitoefenen rondom je hoofd. Schud je hoofd voorzichtig; de helm mag niet bewegen.

Veiligheidscertificaten

Belangrijke certificeringen

Let bij het kopen van een helm op de volgende veiligheidskeurmerken:

 1. ECE 22.05: Dit is de Europese standaard voor helmen en wordt in de meeste Europese landen erkend.
 2. DOT: Dit is de Amerikaanse standaard en geeft aan dat de helm voldoet aan de eisen van het Amerikaanse Department of Transportation.
 3. Snell: Een striktere Amerikaanse norm die aangeeft dat de helm uitgebreid getest is op veiligheid.

Waarom certificeringen belangrijk zijn

Certificeringen garanderen dat de helm voldoet aan minimale veiligheidsnormen en is getest op impact, retentiesysteem en zichtbaarheid. Het kiezen van een helm met een erkende certificering geeft je de zekerheid dat je hoofd goed beschermd is.

Materiaal

Veelgebruikte materialen

 1. Polycarbonaat: Dit is een plastic materiaal dat licht en betaalbaar is. Het biedt goede bescherming, maar is vaak iets minder duurzaam dan andere materialen.
 2. Glasvezel: Dit materiaal is lichter en sterker dan polycarbonaat. Helmen van glasvezel zijn duurzamer en bieden betere bescherming.
 3. Koolstofvezel: Dit is het lichtste en sterkste materiaal. Helmen van koolstofvezel zijn vaak duurder, maar bieden uitstekende bescherming en comfort.

Voor- en nadelen van de verschillende materialen

 • Polycarbonaat: Betaalbaar en goede basisbescherming, maar minder duurzaam.
 • Glasvezel: Lichtgewicht en duurzamer, maar iets prijziger.
 • Koolstofvezel: Zeer licht en sterk, maar het duurst.

Extra functies

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk om je hoofd koel en comfortabel te houden tijdens het rijden. Let op helmen met meerdere ventilatieopeningen die je kunt aanpassen.

Vizier

Een helder en krasbestendig vizier is essentieel voor goed zicht. Sommige helmen hebben een geïntegreerd zonnevizier, wat handig is bij fel zonlicht.

Voering

De voering moet uitneembaar en wasbaar zijn voor eenvoudige reiniging. Antibacteriële voering kan helpen om de helm fris te houden.

Gewicht

Een lichtere helm vermindert vermoeidheid tijdens lange ritten. Let op het gewicht bij het kiezen van een helm, vooral als je vaak langere afstanden rijdt.

Onderhoud van je helm

Tips voor het onderhouden van je helm

 1. Reinig regelmatig: Verwijder de voering en was deze volgens de instructies van de fabrikant. Maak de buitenkant schoon met een milde zeep en water.
 2. Controleer op beschadigingen: Inspecteer je helm regelmatig op scheuren, krassen of andere schade. Vervang je helm als deze ernstig beschadigd is.
 3. Bewaar op een droge plaats: Houd je helm uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Bewaar hem op een droge en koele plaats.

Samenvatting

Het kiezen van de juiste scooterhelm is een belangrijke beslissing voor je veiligheid en comfort. Let op de pasvorm, zoek naar erkende veiligheidscertificaten, kies het juiste materiaal en overweeg extra functies die je rijervaring verbeteren. Vergeet niet om je helm goed te onderhouden, zodat hij je optimaal blijft beschermen.

Bij Scooty Hoofddorp hebben we een uitgebreid assortiment helmen van hoge kwaliteit. Kom langs en probeer verschillende modellen om de perfecte helm voor jou te vinden.

Peter
@petertje1
Lees verder
Ik heb meerdere helmen gepast bij Scooty Hoofddorp. Ik wist niet helemaal zeker welke maat voor mij de juiste was. Het personeel van Scooty heeft mij vriendelijk en zeer professioneel geholpen.
Tara P.
@taraapje
Lees verder
De ene helm zat te groot, de andere zat weer net te klein. Ik ben goed geadviseerd door het personeel van Scooty. Dankjewel! Ik rijd nu met veel plezier op mijn scooter.
John
@johnnyblij
Lees verder
Ik wilde een helm online bestellen, maar wist niet waar ik op moest letten. Toen kwam ik op deze blogpagina terecht van Scooty. Ik heb hier de informatie uitgehaald die ik nodig had! Daarom heb ik direct een helm bij Scooty Hoofddorp gekocht.
Previous
Volgende
4.6/5 - (16 stemmen)